Stress onder studenten van nu: een gestreste generatie

Studeren kan hartstikke leuk zijn. Denk vooral aan de feestjes, nieuwe vrienden en het tot laat rondhangen in de kroeg (waar je de volgende ochtend in de collegezaal direct spijt van hebt, en je elke keer roept dat je écht nóóit meer gaat drinken. Afijn, ik tenminste wel..). Maar studeren brengt ook veel stress met zich mee. Veel studenten doen naast hun studie nog allerlei activiteiten; zoals sporten, een bijbaan, uitgaan of studiegerelateerde activiteiten. Uit steeds meer onderzoeken, gedaan op verschillende hogescholen in Nederland, komen schrikbarende cijfers naar voren. Veel studenten ervaren een hoge mate van stress. En de gevolgen van die stress zijn zorgwekkend. 

stress onder studenten

Resultaten van studiedruk

Uit deze onderzoeken komt naar voren dat bijna driekwart van de studenten zich vaak emotioneel uitgeput voelt. Bovendien heeft één op de drie studenten een verhoogde kans op een burn-out. Dit heeft onder andere te maken met de hoge studiedruk waar veel studenten onder gebukt gaan. 

Prestatiemaatschappij 

De grote mate van stress onder studenten kan volgens experts ook verklaard worden door de huidige ‘prestatiemaatschappij’ waarin we ons bevinden. Studenten anno nu staan onder relatief hoge druk om te presteren. Dit begint al op de middelbare school met de beoordelingen door middel van cijfers. Bovendien wordt er van studenten nu veel meer gevraagd dan vroeger. Zeker bij ‘grote’ opleidingen is het steeds belangrijker dat je als student een kleurrijk cv opbouwt om je na je studie op de arbeidsmarkt te kunnen onderscheiden van anderen. Veel studenten voelen daarom de druk om naast de studie nog allerlei studiegerelateerde activiteiten te ondernemen, om zo het cv uit te breiden. 

De invloed van sociale media

Maar ook het veelvoudige gebruik van social media onder studenten heeft een grote invloed op de mentale gesteldheid. Zo kampen veel studenten met slaapproblemen, omdat het ze niet lukt om ‘s avonds de telefoon weg te leggen. Maar ook een ander probleem doet zich onder studenten steeds meer voor. Door het vele gebruik van sociale media hebben veel studenten een vertekend beeld van de realiteit ontwikkeld. Want we kennen het allemaal; de eindeloze ‘’perfecte’’ foto’s op Instagram van die ene fitgirl of de vele vakantiefoto’s van die reislustige influencer. Het begrip ‘FOMO’ (Fear of Missing Out) komt hierdoor ook steeds meer voor onder studenten. Door alle ‘perfecte’ beelden op social media zijn studenten bang om dingen te missen, wat stress vervolgens nog meer in de hand werkt. 

Wat te doen bij veel stress?

Ervaar jij ook veel stress of heb je het gevoel dat je opgebrand bent? Het is belangrijk dat je de signalen vroegtijdig herkent en eerlijk bent tegen jezelf. Daarnaast is het belangrijk dat je over je gevoelens praat met anderen. Denk bijvoorbeeld aan vrienden of als je dat lastig vindt, kun je overwegen een dagboek bij te gaan houden. Daarnaast is ook gezonde voeding en voldoende beweging van grote invloed op je mentale gesteldheid. Merk je dat de klachten aanhouden, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een professional. 

Ook leuk voor jou:

Geef een reactie

Sluit Menu