zero waste
Groen

Zero Waste tips voor Beginners

Even met je vingers knippen en je hebt een zero waste levensstijl. Was het maar zo makkelijk! Als je net begint met zero waste, kan het zijn dat je veel vragen hebt. In dit artikel geef ik je handige zero waste tips en vertel ik je over de meest simpele manieren om een eerste stap te zetten in je zero waste leven(/avontuur)!

zero waste voor beginners

Wat ís zero waste?

Jaarlijks gooien we met z’n allen enorm veel spullen weg die ergens op de planeet blijven slingeren. Neem als voorbeeld de drijvende eilanden van afval op zee. Slecht voor dier, mens en milieu. En nergens voor nodig, want als we allemaal bewuster gaan leven en een zero waste levensstijl aannemen, kunnen we dit al flink verminderen. Het doel van zero waste, is om geen afval te produceren dat blijft slingeren.

Ook jij, in je eentje, hebt invloed op de verbetering van het milieu. Zie de keuzes die je maakt als een stem meer vóór een betere planeet en als een voorbeeld voor anderen. Als er één schaap over de dam is…

Hoe begin ik met zero waste leven?

Ten eerste is het belangrijk om er bewust van te zijn dat zero waste dus gaat over afvalvrij leven. De nadruk ligt vaak op het niet kopen van plastic en het correct recyclen van andere materialen (papier, glas, etc).

Zero waste tips: ga niet Marie Kondo’en & begin langzaam

Sommigen die beginnen met zero waste, gooien al hun plastic, zoals plastic containers en voorraad tandenborstels, de deur uit en kopen hierna zero waste alternatieven. Top dat ze bezig zijn mijn zero waste, maar gooi al je plastic niet meteen de deur uit!

Blijf je plastic containers, tandenborstels en andere plastic dingen die je gebruikt gebruiken, totdat je er écht niks meer mee kunt. Pas dán gooi je ze weg en stap je over op een zero waste alternatief.

Je hoeft trouwens ook niet in één keer he-le-maal zero waste te zijn. De eerste stap is altijd bewustwording. Daarna kun je beetje bij beetje veranderingen aanbrengen in je leven, bijvoorbeeld door gebruik te maken van milieubewuste, zero waste alternatieven.

Simpele zero waste alternatieven

Ik heb het al een paar keer genoemd over ‘zero waste‘ alternatieven. Ik heb hier zes simpele alternatieven voor je op een rijtje gezet, waarmee je jouw zero waste leven kunt beginnen:

bamboe tandenborstel zero waste tip

Bamboe tandenborstel

De kans is groot dat je tandenborstel gemaakt is van plastic. Een makkelijke stap in de goede richting is deze te vervangen met een bamboe tandenborstel wanneer je een nieuwe tandenborstel nodig hebt.

Ga naar de markt!

In de supermarkt is vrijwel alles verpakt in plastic. Op de markt kun je zelf je eigen tasjes meenemen en daar verse groenten, fruit, brood, noten, kaas, of wat dan ook, kopen! Het is nog eens stukken goedkoper dan de supermarkt ook.

ben en anna black natural toothpaste zero waste duurzame tandpasta

Tandpasta in een potje

Stap, wanneer je tandpasta op is, over op tandpasta in een potje. Deze tandpasta schep je er met een houten spateltje uit en smeer je op je tandenborstel. Hier kun je er meer over lezen.

herbruikbare fles zero waste tip

Herbruikbare waterfles

Koop jij af en toe (of vaak) bij de Appie even snel een waterflesje? Stop met het steeds weer kopen van wegwerpflesjes en stap over op een herbruikbare waterfles, zoals een glazen dopper.

zeep alternatief duurzaam

Blok zeep

Een hele simpele manier om minder plastic te gebruiken, is om over te stappen naar een blok zeep. Vloeibare zeep komt vaak verpakt in plastic, maar een blok zeep vind je zo zonder plastic verpakking!

Ben je toch meer fan van vloeibare zeep? Hier vind je hoe je van een blok zeep vloeibare zeep kunt maken. Dit is ook een mooie manier om je oude zeepverpakking te herbruiken!

zero waste tip shampoo

Blok shampoo & bodywash

Net als een blok handzeep, heb je ook blokken shampoo en blokken bodywash. Een simpele en goedkope transitie! Je kunt er ook voor kiezen om helemaal te stoppen met shampoo. Beter voor je haar én je portemonnee! Lees hier meer over het stoppen met shampoo.

wc papier the good roll

The Good Roll toiletpapier

Elke keer maar weet toiletpapier kopen verpakt in plastic.. Niet erg Zero Waste. Sinds kort bestaat ‘The Good Roll’. Dit is toiletpapier verpakt in papier en karton.

Herbruikbare wattenschijfjes

Koop niet steeds maar weer wattenschijfjes, maar gebruik herbruikbare wattenschijfjes. Dit is één keer wat duurder, maar daarna hoef je de komende tien jaar geen wattenschijfjes meer te kopen. De wattenschijfjes gooi je na gebruik gewoon bij de was.

Zeepnoten natuurlijk wasmiddel

Zeepnoten

Je was doen met noten. Ja, het werkt echt. Als je deze zeepnoten gebruikt, hoef je nooit meer normaal wasmiddel te kopen. Top, toch?

Met deze tips kun je beginnen met je zero waste leven! Hou emmahelmi.nl in de gaten voor meer zero waste of algemene groene lifestyle tips 🙂

Mijn naam is Emma, geboren en getogen in Groningen (en ook een beetje in Japan, waar ik een tijd op de middelbare school heb gezeten. 日本語OK!). Ik heb emmahelmi.nl opgericht omdat ik graag mijn ideeën deel en anderen help.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *