minimalisme
Health

Wat is minimalisme?

Wie aan minimalisme denkt, denkt snel aan Marie Kondo; de Japanse ‘opruim-guru’. Met haar handige tips gooi je dingen die je geen plezier geven het huis uit. Maar minimalisme is meer dan het hebben van een opgeruimd huis. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag: wat is minimalisme?

Stilstaan bij wat essentieel is (en wat niet)

Bij minimalisme is het belangrijk dat je stilstaat bij wat essentieel is in je leven en waar je eigenlijk wel zonder kunt. Hierbij kun je denken aan de spullen die je bezit, maar ook aan je tijdsbesteding.

Je huis opruimen (‘Marie Kondo’-en, ontspullen)

Een misconceptie van minimalisme, is dat je vrijwel geen spullen mag hebben. Je kunt in minimalisme zo ver gaan als je zelf wilt. Als jij blij wordt van het hebben van één stoel en verder niks, moet je dit vooral doen. Als je juist blij wordt van een woonkamer gevuld met een gigantische bank, geurkaarsen, dekens en kussens, houdt ook niemand je tegen. De essentie van de opruim-kant van minimalisme, is om alleen te bezitten wat nodig is.

Marie Kondo is bekend om haar manier van minimalisme: opruimen. Ze is snel populair geworden in het buitenland. In Japan zelf is Marie Kondo nooit echt een ding geweest. Misschien hadden wij haar harder nodig…

Marie Kondo legt haar methode uit in haar boek ‘Spark joy‘, maar ook haar serie op Netflix geeft je een goed beeld van de methode. Kort samengevat is het de bedoeling dat je je huis opruimt, of ‘ontspult’, door alleen de dingen te houden waar je blij van wordt en de rest weg te doen. Die mokken die je bij de Action hebt gekocht omdat ze ‘leuk en goedkoop’ waren, maar die je eigenlijk nooit gebruikt (ik ben ook schuldig), mogen dus weg.

Verantwoord ontspullen

Gooi niet al je spullen meteen op de vuilnisbult! Recycle wat je kan recyclen en geef wat je weg kan geven weg aan vrienden, familie of een tweedehandswinkel. Laat de onnodige spullen in je huis niet het afval van de wereld worden.

Je dag-, week-, of maandplanning aanpassen

Met minimalisme ruim je niet alleen je huis op, maar ook je eigen planning (en daarbij je hoofd). Veel mensen zijn gewend om hun dagen vol te plannen met school, werk en activiteiten. Daarbij vergeten we soms dat we ook moet rusten en wat tijd voor onszelf moeten nemen om echt even niks te doen. Niks te moeten. Even alleen écht doen wat jíj wilt doen. Soms betekent dit dat we wat vaker ‘nee’ moet zeggen. Je hoeft je tijd niet in te plannen, slechts omdat je deze hebt.

Manier van leven

Een manier van leven; dát is minimalisme. Het houdt ons leven simpel en vrij van onnodige rotzooi. Hoe simpel je wilt leven en wat rotzooi is, bepaal je helemaal zelf. Het belangrijke is dat je bewust bent van en content bent met wat je hebt. Minimalisme herinnert ons dat we niet moeten streven naar het hebben van meer, maar naar het hebben van precies genoeg.

minimalisme rust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *