koe in wei dier vegetarier
Health

Waarom ik veganistisch eet

Net als vele anderen begon mijn avontuur tot veganist zich door een aanhoudend rotgevoel. Vanaf jongs af aan fronste ik al bij het idee dat dieren werden afgemaakt om vervolgens op mijn bord als eten te worden gepresenteerd. Rond mijn twaalfde wilde ik dan ook dolgraag vegetariër worden, maar van mijn ouders mocht dit niet. ‘Vlees heb je nodig’ was hun argument. Tja, ouders’ wil is wet, dus als twaalfjarige kon ik weinig doen. Ik probeerde vanaf dat moment onder mijn ouders regie op legale wijze zo min mogelijk vlees te eten (lees: extra vlees op mijn vaders bord schuiven). Helaas werd vegetarisme toch echt voor een lange tijd tegengehouden door de overheid des huizes.

Rebelse tiener komt in opstand

Toen ik eindelijk volgens de wet volwassen was, kwam in opstand; met een hooivork confronteerde ik de heersers van het huis. Weg met het systeem! Tot mijn grote verbazing vonden mijn ouders het eigenlijk wel prima. Misschien waren zij door de jaren heen het belang van vegetarisme gaan inzien, of wisten ze dat ze me toch niet meer tegen konden houden. Hoe dan ook; mijn hooivork kon ik terug in de kast leggen (voor een volgende opstand). De aanhouder had gewonnen. Ik was eindelijk vegetariër.

Van vegetariër naar veganist

Ik werd vegetariër met dierenwelzijn als hoofdreden. Dat dieren in (vaak) slechte omstandigheden worden gehouden om later op gruwelijke wijze geslacht te worden zodat wij een stukje van hun vlees kunnen eten, vind ik een vreselijk idee. Dieren die hun hele leven binnen doorbrengen, dieren in kleine hokjes samen met zoveel anderen dat ze helemaal geen ruimte hebben, dieren die worden vetgemest tot ze hun eigen gewicht niet meer kunnen dragen en dieren die worden gedood als ze slechts twee weken oud zijn. Ik kan hier ‘s nachts van wakker liggen.

Door de jaren heen zijn er nog andere redenen bijgekomen waarom ik liever geen vlees eet. Langzaam ben ik zelfs een veganist geworden; ik vermijd niet alleen vlees meer, maar alle dierlijke producten. Waarom? Omdat ook als je eieren of zuivel consumeert, hier dieren voor lijden. Daarnaast zit aan plantaardig eten gewoon veel voordelen verbonden! Zo is het stoppen met het eten van dierlijke producten beter voor de gezondheid. Het verlaagt bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en op verschillende soorten kanker. Daarnaast is vlees eten enorm slecht voor het milieu. Het produceren van vlees kost enorm veel land en water en draagt bij aan CO2-uitstoot. En niet zo’n beetje ook. Denk je dat je aan het milieu denkt als je korter doucht, de lampen uit doet of de auto een keer laat staan, dan zal je je verbazen over wat je wel niet bespaart als je een keer een stuk vlees overslaat.

Ik kan niet zonder vlees/kaas/chocola!

Als mensen erachter komen dat ik een veganist ben, schieten sommigen meteen in de verdediging. Dan krijg ik gelijk van ze te horen dat ze zelf niet zonder vlees, kaas of chocola zouden kunnen, dat ze gewoon houden van een lekker borrelplankje en niet aan opgeven willen denken. Alsof het mijn levensdoel zou zijn om hen tot veganist te gaan bekeren.

In mijn ogen is vlees helemaal opgeven voor de die-hard vlees fans helemaal niet nodig. Het compleet opgeven van kaas of chocola voor de die-hard zuivelfans ook niet. Wil je soms een gekookt eitje? Ik hou je niet tegen. Waar het mij vooral om gaat is dat we bewuster worden van wat we eten en met z’n allen een stuk minder dierlijke producten gaan eten om de vraag naar beneden te halen. Veganistisch zijn is dus niet ‘het kopen van een broodje waar wat ham of kaas op zit, maar deze er vanaf halen en weggooien’, maar ‘het niet kopen en steunen van producten waar dierlijke producten in zitten’. We moeten af van het beeld dat het oké is om dieren te gebruiken als massaproductie product voor eten.

Één of twee keer per week minder vlees eten brengt al allerlei voordelen met zich mee; voor dier, mens én milieu. Vervang je yoghurt, melk of kaas eens met een plantaardige variant. Daarnaast is (af en toe) veganistisch eten ook helemaal niet zo moeilijk en hoef je niks te missen. Volgens mij wordt er door sommigen (lees: mijn broer) gedacht dat veganisten alleen op wortels en tofu lopen te kauwen, maar er zijn tegenwoordig genoeg vleesalternatieven in allemaal verschillende smaken en texturen die écht wel dat voldane gevoel geven dat vlees, kaas, yoghurt of noem maar op je kan geven. Kortom: geef veganistische alternatieven een kans.

Heb jij interesse in veganistisch eten, maar maak je je zorgen over het missen van bepaalde voedingsstoffen? In dit artikel van het Voedingscentrum wordt uitgelegd hoe je gezond veganistisch kan eten.

8 Comments

 • Life of a Passion

  Ik probeer in de week wat minder vlees te eten ook al lukt dit niet altijd! Ik vind een hammburger nog altijd super lekker maar het is niet zo dat ik elke dag vlees eet.

 • Elyse

  Daar roep je wat. Ik vind het super goed dat jij hier over durft te spreken, aangezien het een heftige discussie kan opwerpen, en die verdediging merk ik hier ook inderdaad. Je mag trots op jezelf zijn dat je gaat voor je eigen idealen en die nastreeft!

 • Renée van der Hoff

  Supergoed van je!
  Laat je wel eens je bloed testen om te kijken of je misschien ijzer tekort komt?
  Ik ben 11 jaar vegetarisch geweest en dat begon al rond m’n 11e.
  Mijn moeder vond het prima om een vega stukje vlees te kopen en in dezelfde pan te bakken als het vlees.
  Helaas kwam ik er pas na jaren achter dat ik bloedarmoede had, omdat ik geen idee had dat ik zoveel vitamines tekort kwam door mijn eetpatroon.
  Op mijn 22e gaf de dokter mij het advies om wel vlees te eten, maar dan niet iedere dag.
  Na 11 jaar kwam er weer kleur op mijn wangen, energie in mijn lijf en leerde ik spareribs eten.
  Ik ben nu 30 jaar en heb geleerd dat je bent wat je eet en zou ik, met mijn praktijkkennis, best weer vegetarisch kunnen zijn, ik heb er alleen momenteel vrede mee dat ik flexitarier ben!

  • Emma Helmi

   Ik heb helaas ook twee keer bloedarmoede gehad! Beide keren heb ik voor langere tijd flinke ijzertabletten moeten bijslikken. De eerste keer toen ik bloedarmoede had, was ik zelfs nog niet eens 100% vegetarisch! Ik at toen nog wel af en toe vlees, maar zo min mogelijk. Na het lang bijslikken van van die grote ijzertabletten waren mijn bloedwaarden weer prima. Toen, zo’n jaar later, was het weer raak! Sindsdien let ik er wel erg op (werd tijd ook) en slik ik bijvoorbeeld elke dag ijzer bij en let ik ook op mijn B12 inname. Laatst heb ik mijn bloed weer laten testen en dit keer was alles helemaal prima!
   Het is inderdaad goed om altijd op je gezondheid te letten! Iedereen moet zelf inschatten hoe ver ze willen gaan in het volgen van een vegetarisch dieet 🙂

 • Lotte C

  Heel goed hoor, ik weet nog dat ik vroeger ook een tijdje geen vlees at. vond het wel moeilijk. nu probeer ik voornamelijk goed op te letten dat ik alleen “goed vlees” eet. Dus een mooi stuk vlees kopen waar je echt van geniet, ipv. overal maar vlees in te gooien omdat het gewenning is.

 • Mandy

  Respect! Ik zou echt niet zonder vlees kunnen, mijn zus is ook vegetarisch en toen ze nog thuis woonde was dat knap lastig. Alles dubbel koken/maken omdat zij geen vlees at. Wel goed van je dat je het bent gewoorden.

 • Véronique

  Ik denk dat iedereen voor zich moet weten waar hij zich goed bij voelt. En dan vind ik het persoonlijk mooi dat je achter die beslissing staat. Zoals alles in het leven heeft het zijn voren en tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *