zon schijnt straling
Welzijn

Stilstaan bij: zonnebrand

De meesten gebruiken zonnebrand in de zomer wanneer ze voor een lange tijd buiten zijn, maar niet teveel, want een “gezond” kleurtje is erg naar wens. Dat zo’n kleurtje helemaal niet gezond is, wordt vaak naar de zijkant geschoven.

Dat verbranden slecht is voor je huid is bij de meesten (hopelijk) wel bekend. Behalve verbanden is ook bruin worden zonder te verbranden slecht; de verkleuring van je huid is namelijk een teken dat de UV stralen van de zon zijn binnengedrongen en zitten te spelen met je DNA. Ook dit vergoot de kans op kanker en vroegtijdige verouderingsverschijningen van de huid. De schade die de zon aanricht aan je huid wordt beetje bij beetje opgebouwd en hierdoor zie je de schade pas na een langere tijd. Zonnen kan onder anderen leiden tot:

  • Huidkanker
  • Rimpels
  • Pigmentvlekken
  • Ongelijke huidskleur
  • Dunnere gezichtshuid

UV stralen

Er zijn drie soorten UV stralen: UVA, UVB en, je raad het al, UVC. UVA stralen kunnen onze huid vroegtijdig verouderen (rimpels, dunnere gezichtshuid, etc.) en komt diep in je huid terecht. UVB stralen maken je bruin en zorgen voor verbrandingen; ze zijn het sterkst tijdens de zomer en in de late ochtend tot het einde van de middag. UVC stralen worden grotendeels opgenomen door onze ozonlaag en zijn gelukkig geen gevaar voor ons.

Wanneer je zonnebrand moet gebruiken

Steeds vaker word je opgeroepen om zonnebrand (minimaal 30 spf) dagelijks te gebruiken. Ja, ook in de winter én als het bewolkt is. Want zelfs als het buiten vriest of als de zon verstopt zit achter de wolken zijn er nog steeds UV stralen aanwezig. UVB en UVA stralen kunnen in de meeste gevallen allebei door wolken heen schijnen! UVA stralen kunnen zelfs door ramen heenkomen. Bruin word je door UVA stralen niet, maar de straling kan wel je huid binnendringen en zo zorgen voor onder andere het vroegtijdig verouderen van je huid. Als je vaak naast een raam zit is het dus ook belangrijk om aan een zonnebescherming te denken.

zonnebrand op lichaam met hart erin

Voor de gezondheid van je huid is het om deze redenen een goed idee om zonnebrand dagelijks te gebruiken, maar voor de aanmaak van vitamine D (belangrijk voor stevige botten en tanden en een goede werking van de spieren en het immuunsysteem) is het dan weer niet al te handig. We halen vitamine D uit zonlicht, maar zonnebrand blokkeert dit. Gelukkig is twee keer per week een korte wandeling (5 tot 30 minuten) buiten maken zonder al teveel zonnebescherming al genoeg om een goede hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen, zonder dat je je huid ernstig beschadigt.

Zelf gebruik ik vrijwel dagelijks zonnebrand voor mijn gezicht. Al bijna twee jaar gebruik ik deze zonnebrand, hij is matterend en gaat de vorming van acne tegen, wat toch wel een must is bij het gebruik van een zonnebrand op je gezicht. Alleen op dagen wanneer ik zomerse kleding draag, smeer ik mijn lichaam ook in (vaak met een zonnebrand van 50 spf die toevallig in de aanbieding was. Mijn lichaam is minder rebels dan mijn gezicht als het aankomt op smeersels!). Op deze manier bescherm ik het gebied wat het hele jaar door het meest in de zon zit van allemaal, maar krijg ik toch mijn zonneschijn-vitamine nog binnen.

Gebruik jij zonnebrand zoals het hoort?

Met alleen wat zonnebrand opsmeren ben je er vaak nog niet. Er komen namelijk nog wel wat regeltjes en instinkers bij kijken.

Alles over SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit nummer vertelt je hoe lang het duurt totdat je huid rood wordt en begint te verbranden door de zon. Als je geen zonnebrand draagt, is het SPF nummer als het ware 0. Met een zonnebrand met SPF 30 zou het 30 keer zo lang duren tot je verbrandt. Als je normaal al rood begint te worden na 10 minuten in de zon, dan begint dit proces met factor 30 dus na 5 uur. Mits je goed smeert, natuurlijk.

Zo smeer je goed

Zorg dat je 30 minuten voordat je naar buiten gaat, jezelf royaal hebt ingesmeerd en… stop hem maar in je tas! Voor optimale bescherming is het essentieel dat je je elke twee uur opnieuw insmeert. De zon zorgt ervoor dat je zonnebrand steeds minder effectief wordt. De bescherming van je zonnebrand wordt dus als je buiten bent steeds minder. Ook al word je met je factor 30 in theorie pas rood na vijf uur, de kracht van je zonnebrand neemt steeds meer af en de hoeveelheid zonlicht dat je lichaam toch binnendringt wordt steeds hoger.

Als je bijvoorbeeld een dag aan het strand zit is het dus echt belangrijk dat je je om de twee uur insmeert. Zo hou je de bescherming van je zonnebrand optimaal! Maar aangezien zonnestralen je zonnebrand minder effectief maken, is het dus niet echt noodzakelijk om elke twee uur een nieuwe laag zonnebrand op te smeren als je grotendeels binnen zit.

Is een zonnebrand met een hoge SPF altijd beter? Ja en nee. De hogere bescherming in theorie is beter, maar dit kan toch ook gevaarlijk zijn. Je kan namelijk sneller geneigd zijn om te denken dat je voor een erg lange tijd goed beschermt bent. Hierdoor blijf je misschien langer in de zon zitten dan normaal of besluit je om geen nieuwe laag zonnebrand op te smeren. Ook met factor 50 geldt: zoek regelmatig schaduw en smeer om de twee uur bij! Factor 50 beschermt ook niet voor 100%.

Zorg ook dat je altijd controleert of de zonnebrand je beschermt tegen zowel UVA als UVB straling. Als een zonnebrand van 50 SPF niet beschermt tegen UVA stralen, koop deze dan niet. Dan kan je beter een zonnebrand met een wat lagere SPF kopen die tegen alle twee beschermt.

Hoe goed smeer jij je in?

[addtoany buttons=”facebook,twitter,pinterest,email,whatsapp”]


Op de hoogte blijven van mijn laatste blogs?

[mc4wp_form id=”327″]

Mijn naam is Emma, geboren en getogen in Groningen (en ook een beetje in Japan, waar ik een tijd op de middelbare school heb gezeten. 日本語OK!). Ik heb emmahelmi.nl opgericht omdat ik graag mijn ideeën deel en anderen help.

11 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *