Vitamine c huid
Welzijn

Stilstaan bij: Vitamine C

Eet jij weleens een kiwi of drink jij weleens een glaasje sinaasappelsap? Gefeliciteerd, dan krijg je al lekker veel vitamine C binnen! Vitamine C is een antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen onze cellen beschadigen en kunnen het verouderingsproces versnellen. Het is goed voor weerstand, energie, gezonde botten, de opname van ijzer en… je huid!

Vitamine C in zowel je voeding en je huidverzorgingsroutine heeft impact op de gezondheid van je huid. Het beschermt je huid tegen vrije radicalen, gaat huidveroudering tegen en egaliseert je huid door hyperpigmentatie en onzuiverheden te verminderen. Gebruik wel zonnebrand als je vitamine c gebruikt, anders zal je weinig effect zien, aangezien de zon juist weer kan zorgen voor hyperpigmentatie en vervroegde huidveroudering. Lees meer over de onmisbaarheid van zonnebrand in het artikel ‘Stilstaan bij: zonnebrand‘.

Vitamine C is vaak verkrijgbaar in crèmes en serums. Er zijn veel verschillende soorten vitamine C:

Soorten Vitamine C

L-ascorbic Acid

Dit is de krachtigste vorm van vitamine C en wordt in het algemeen vaak gezien als de beste vitamine C vorm. Naar deze vorm van vitamine C is dan ook enorm veel onderzoek gedaan. Het heeft een hoge potentie, snelle resultaten en is geschikt voor een normale en vette huid. Let op: het kan ook irriterend zijn, dus zorg dat je het product met L-ascorbic Acid altijd test voordat je het gebruikt! Zelf heb ik deze vorm een tijd gebruikt, maar voor mij is hij te krachtig (ik heb een enorm gevoelige huid). De “beste vitamine C” vorm verschilt dus per huidtype!

Magnesium Ascorbyl Phosphate

Deze in water oplosbare vorm van vitamine C zorgt vaak voor minder irritatie dan L-ascorbic Acid. Sterker nog, deze vorm staat erom bekend dat het helpt met het hydrateren en kalmeren van de huid! Daarom is deze vorm geschikt voor de droge en gevoelige huid. Dit is ook de vorm die zit in het serum die ik hierboven heb gelinkt (deze).

Ascorbyl Palmitate

De kracht van deze vorm is in verhouding iets minder sterk en moet voor een langere tijd gebruikt worden, maar deze vorm helpt zeker nog tegen vrij radicalen en gaat nog steeds de tekenen van huidveroudering en beschadigde huid tegen. Daarnaast is het de goedkoopste vorm van vitamine C; de beste budget-keuze!

Ascorbic Glucoside

Dit is een in water oplosbare vorm van vitamine C die de huid binnen treedt en vaak wordt gebruikt om de huid op te lichten. Zo wordt hyperpigmentatie tegen gegaan. Ook beschermt het, net als in de andere vormen van vitamine c, tegen UV schade. Wel beschermt deze vorm minder goed dan bijvoorbeeld Ascorbic Acid. Deze vorm is te gebruiken voor de gevoelige huid, de vette/gecombineerde huid en voor acne-gevoelige huid. Wel kan je deze vorm het beste vermijden als je een droge huid hebt of last hebt van eczeem of psoriasis.

Tetrahexyldecyl Ascorbate

Deze in olie oplosbare vorm treedt makkelijk diepere lagen in de huid binnen en is het beste voor de vermoeide, oudere huid. Deze vorm is minder sterk die van L-ascorbid Acid, dus het duurt langer voordat je resultaten ziet.

Sodium Ascorbyl Phosphate

Deze vorm is oplosbaar in water en is effectief in het verhelderen van de huid en het tegengaan van vrije radicalen. Nadat het is opgenomen in de huid, verandert het naar Ascorbic Acid. Daarnaast is het niet snel irriterend en kan het dus gebruikt worden op de gevoelige huid zowel als veel andere huidtypes.

Hoe gebruik je het?

Maak altijd je gezicht van tevoren schoon. Als je een serum gebruikt, wrijf dan een paar druppels van het serum over je gezicht. Wacht ongeveer 15 minuten tot je doorgaat met dag- of nachtcrème, zodat het serum de tijd heeft om in te trekken. Als er na de wachttijd nog steeds een serum te voelen is op je huid betekent het dat je teveel serum hebt gebruikt. Zorg dan dat je de volgende keer wat minder gebruikt!

Als je een crème met vitamine C wilt gebruiken, doe dit dan wanneer je normaal ook een crème gebruikt. Wil je hierna nog een andere crème aanbrengen? Dan geldt de regel: het lichtste (minst romige) product gebruik je als eerste. Even kijken welke het lichtste is voordat je gaat smeren dus!

Zorg altijd dat je op een klein stukje van je huid je nieuwe producten test en minstens een dag wacht tot je het product op je hele gezicht gaat gebruiken. Je weet immers nooit hoe je huid op iets nieuws gaat reageren (flashback naar de dag dat mijn gezicht een gloeiend hete tomaat was, omdat ik een nieuw serum niet had getest)!

Welke vorm van vitamine c vind jij (of lijkt jou) het fijnst?

vitamine c gebruiken huid

Ook interessant voor jou: waarom je rozenbottelolie moet gebruiken

Mijn naam is Emma, geboren en getogen in Groningen (en ook een beetje in Japan, waar ik een tijd op de middelbare school heb gezeten. 日本語OK!). Ik heb emmahelmi.nl opgericht omdat ik graag mijn ideeën deel en anderen help.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *