Lifestyle

Makkelijke manieren om groener én goedkoper te leven als student

Als student wil je graag (lees: móét je) letten op je centjes. Groener leven als student is dan helaas ook niet altijd even makkelijk: milieubewuste artikelen kosten vaak meer geld. Onzin, maar goed, het is nou eenmaal zo. Gelukkig zijn er genoeg manieren om als student groener en goedkoper te leven.

Neem digitale notities

Een simpele manier om papier te besparen, is om je notities digitaal te maken. Velen doen dit waarschijnlijk al regelmatig, maar zien het niet als een manier van “groen leven”. Dat is het zeker wel! Geen schriften kopen = minder papier kopen = minder bomen die worden gekapt!

Om digitale notities te maken, raad ik trouwens Evernote aan. Maar Word of de kladblokfunctie van je computer werkt ook prima!

Geen fan van typen? Zelf hou ik ook meer van schrijven met de hand. Daarom schrijf ik veel notities op mijn iPad, met de app Notability, in plaats van dat ik ze typ op mijn laptop.

Gebruik herbruikbare wattenschijfjes

Koop niet steeds maar weer wattenschijfjes, maar gebruik herbruikbare wattenschijfjes. Dit is één keer wat duurder, maar daarna hoef je de komende tien jaar geen wattenschijfjes meer te kopen. De wattenschijfjes gooi je na gebruik gewoon bij de was. Normale wattenschijfjes zijn helaas meestal verpakt in plastic. Daarnaast worden herbruikbare wattenschijfjes gemaakt van katoen. Deze katoenplukken worden bespoten met pesticiden (tegen ongedierte) en dat is helaas slecht voor het milieu. Met herbruikbare wattenschijfjes leef je gemakkelijk een stukje groener én goedkoper.

Mijn herbruikbare wattenschijfjes heb ik destijds bij de Primark gekocht, of all places. Helaas zijn deze naar nu niet meer te koop, aldus mijn moeder, die ze ook wel wilde uitproberen. Gelukkig zijn herbruikbare wattenschijfjes online overal te vinden! Bij deze wattenschijfjes krijg je er bijvoorbeeld meteen een waszakje en een houder bij.

Ga naar de markt

Op de markt koop je lokale producten en kun je vaak gemakkelijk plasticvrij winkelen door je eigen tassen of bakjes mee te nemen. Oh, en je bespaart bakken met geld. Heb je ooit gelet op de prijs van avocado’s in de supermarkt en deze vergeleken met de prijs op de markt? Op de markt scoor ik vaak genoeg vijf avocado’s voor 99 cent. In de supermarkt betaal je hier al snel drie euro voor. Niet te vergeten dat de avocado’s van de markt véél groter zijn! Je kunt trouwens ook andere dingen dan avocado’s op de markt kopen hoor 😉 .. Ik hang gewoon even de millennial uit en deel mijn avocado-enthousiasme.

Neem je herbruikbare reismok (of dopper) met je mee

Wist je dat je bij veel koffietentjes korting krijgt als je je eigen mok meeneemt? Starbucks is hier een voorbeeld van, maar ook als je in de trein zit krijg je korting op koffie of thee als je je eigen reismok bij je hebt! Zelf heb ik een tijd geleden deze opvouwbare reismok gekocht, nadat mijn oude reismok na vijf jaar is komen te overlijden. Aangezien deze kan worden opgevouwen, heb ik hem altijd in mijn tas zitten. Ideaal voor wanneer ik spontaan ergens koffie ga halen, of wanneer ik op kantoor zit en ik geen wegwerpbekers wil gebruiken (het nadeel van geen vaste positie hebben: ik heb geen eigen mok! Maar ik ben ze te slim af.. ;-)).

Een dopper, of andere herbruikbare fles, is ook een must! Deze kun je eindeloos bijvullen met water of andere dranken en voorkom je dat je steeds maar weer geneigd bent om flesjes te kopen.

Eet minder vlees

Het is ondertussen wel bekend dat vlees enorm slecht is voor het milieu. De hoeveelheid water dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om vlees te produceren, is schrikbaarwekkend. Hier valt er meer over te lezen. Natuurlijk ben je goed bezig als je minder lang doucht. Maar wil je écht besparen, sla het vlees dan een keertje (of altijd!) over.

Nu hoor je vaak dat “nepvlees” duurder is dan normaal vlees. Maar als je een dagje vlees overslaat, betekent het niet gelijk dat je je vlees moet vervangen met een (duurdere) vleesvervanger. Neem in plaats daarvan bijvoorbeeld wat extra bonen, champignons of noten.

Het lijkt misschien weinig voor het milieu te doen: een wattenschijfje per dag minder dat wordt weggegooid, een paar plastic groente-verpakkingen minder, wat minder wegwerpbekers in de prullenbak en een dagje zonder vlees. Toch heeft dit een grotere impact dan je denkt. Bekijk het eens op jaarbasis. Daarnaast kan dit langzaam gezien gaat worden als de norm als veel mensen hierop overstappen. Daardoor zullen steeds meer met dit soort veranderingen beginnen; wellicht zie je het gebeuren in je omgeving, of wie weet heeft iemand jou geïnspireerd om meer voor het milieu te doen. Het is een sneeuwbaleffect en een sneeuwbal begint altijd klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *