kleding recyclen
Health

Zo geef je je kleding een tweede leven!

Een berg oude sokken, die ene broek die eigenlijk al jaren niet meer lekker zit of die paar topjes die je hebt gekocht omdat je “ze echt nodig had” (ik ben hieraan ook zeker schuldig). Benieuwd wat je allemaal kan doen met je gebruikte kleding? Hier lees je hoe je je kleding kan recyclen en ze een tweede leven kan geven!

oude-kleding

Ruil het!

Stuur iedereen met (ongeveer) dezelfde maat als jij een berichtje met de vraag of ze een kledingruil willen houden. Het is simpel: jij geef alle kleding die jij niet meer wilt aan hen en zij geven de kledingstukken die zij niet meer willen aan jou. Ieder kiest uit wat ze van de ander willen hebben en zo ben je al snel af van (een deel van) je kleding. Je kan je kleding ruilen met één iemand, maar je kan ook een ruildag organiseren waarop je met een groep mensen kleding uitwisselt! Dit is een simpele en leuke manier om je kleding te hergebruiken!

kleding ruilen

Verkoop het!

kleding online verkopen united wardrobe

Hoe fijn is het om nog wat geld te verdienen aan je oude kleding? Helaas gaat het verkopen van je kleding online niet altijd gemakkelijk tenzij ze in goede kwaliteit zijn. Als dat het geval is, raad ik je aan om een kijkje te nemen op United Wardrobe. Hier kan je gemakkelijk je kleding recyclen door het te verkopen. Ik heb het ooit geprobeerd om via Marktplaats te verkopen, maar na een aantal berichten van mannen die duidelijk niet geïnteresseerd waren in mijn kleding heb ik deze maar snel van de website verwijderd en ben ik overgestapt naar United Wardrobe.

Transformeer het!

Er zijn genoeg manier om je oude kleding om te toveren tot iets nieuws! Van een placemat tot een hondenspeeltje; met je kleding kan je op meer manier recyclen dan je denkt. Hier vind je een paar leuke DIY tutorials om je kleding een tweede kans te geven.

naaimachine oude kleding diy

Doneer het!

vrouw met oude truien, duurzame lifestyle

Wist je dat in Nederland jaarlijks wel duizenden vrachtwagens vol met kleding wordt weggegooid en verbrand? Gooi je kleding niet zomaar weg, maar doneer het! Zo ben jij van je oude kleding af terwijl je er iemand anders (en het milieu) juist heel blij mee maakt. Het Leger des Heils heeft door heel Nederland allerlei inleverpunten waar je je oude kleding kan inleveren, of het nou zo goed als nieuw is of flink versleten: wat niet meer draagbaar is wordt gewoon gerecycled!

Waarom kleding recyclen?

Kleding recyclen (dus: ruilen, verkopen, doneren, transformeren, etc.) helpt het milieu. Er hoeft minder nieuwe kleding te worden gemaakt, wat zorgt dat er minder grondstoffen worden gebruikt. Daarnaast is het verbranden van kleding ook enorm slecht voor het milieu. Wanneer kleding afbreekt, komen er schadelijke stoffen vrij.

Met deze paar tips kan je je oude kleding recyclen en ze een tweede leven geven. Tijd om je kledingkast eens flink uit te ruimen!

Mijn naam is Emma, geboren en getogen in Groningen (en ook een beetje in Japan, waar ik een tijd op de middelbare school heb gezeten. 日本語OK!). Ik heb emmahelmi.nl opgericht omdat ik graag mijn ideeën deel en anderen help.

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *