Lifestyle

De kans is groot dat je niet de juiste BH maat draagt

Veel vrouwen dragen de verkeerde BH maat. Er is een rare “regel” gaande, namelijk: als je borsten klein lijken ben je aan A of een B, en iedereen boven de D heeft meloenen. Dit is simpelweg niet waar. In dit blog artikel leg ik uit waarom veel vrouwen de verkeerde BH maat dragen en hoe je de juiste BH maat berekent!

Je BH maat opmeten vs je BH maat gokken

Is het niet raar dat de meesten zichzelf niet opmeten om hun BH maat te bepalen, maar gewoon een maat gokken? En als we ons al opmeten, laten we dat doen in de winkel, terwijl we onze slecht-passende BH aan hebben.

Ik liep een keer een BH winkel in om mezelf op te laten meten voor de eerste keer, maar in plaats van dat de mevrouw in de winkel me ging opmeten, keek ze naar me en zei ze: je bent een D. Ze raadde me aan om cup D te kopen. Dus, ik kocht cup D, zonder mijn omtrek te veranderen.

Verassing verassing, ik heb hierdoor heel lang de verkeerde BH maat gedragen. Mijn schouders deden pijn, omdat ik de bandjes straks aan moest trekken voor genoeg ondersteuning, en naast dat voelde het over het algemeen nooit echt goed. Maar ja, overal zie je dat het normaal is dat je bandjes je schouders afsnijden en dat elke vrouw ernaar verlangt om hun pijnlijke BH uit te trekken zodra ze thuis komen. Nooit bedacht ik me: goh, misschien betekent het feit dat mijn BH niet comfortabel zit dat er iets niet helemaal klopt.

Een paar weken geleden kwam ik langs de Reddit pagina A Bra That Fits. Hier wordt uitgelegd hoe je jezelf moet opmeten en hoe je je BH maat bepaalt. Dit wilde ik weleens proberen; wat kon er mis gaan?

Uit de handleiding bleek dat ik geen 70D was, maar een 65G. Natuurlijk geloofde ik dit eerst niet en ik was niet de enige; het forum zit vol met mensen die sceptisch zijn. Maar, spoiler alert: 65G BH’s passen me als gegoten!

*Notitie: UK maten werken iets anders dan EU maten. Zo staat de EU maat 65G gelijk aan de UK maat 30F. De rekenmachine houdt hier rekening mee; je kunt zelf aanklikken of je je EU of UK maat wilt weten.

Vergeet je omtrek niet!

Een tijd geleden had ik een gesprek met een vriendin over cupmaten (je weet hoe het gaat; het ene moment praat je over Monopoly en het andere moment gaat het over borsten). Ze zei dat ze misschien een cupmaat omhoog wilde gaan. Waarna ze mij vroeg wat mijn cupmaat was. Haar gok: een C. Toen ik haar vertelde dat ik me laatst had opgemeten en dat ik een G was, was ze natuurlijk verbaasd. Want, tja, ik heb geen meloenen, en de “regel” is dat dat het geval is na cupmaat D.

Als je naar de eerder gelinkte Reddit pagina gaat zie je ook veel foto’s van vrouwen met allemaal verschillende BH maten. Het zal je dan ook vast opvallen dat sommigen een grote cupmaat hebben, zoals G, maar er niet zo groot uit zien. De reden: het gaat allemaal om de combinatie van cupmaat en omtrek. Dat laatste vergeten we vaak.

De basis is dat wanneer je omtrek groeit (bijvoorbeeld van 75 naar 80), je cupmaat krimpt (bijvoorbeeld van D naar C) en omgekeerd. Zie ook onderstaande afbeelding (maten zijn in UK).

Omtrek en cupmaat in UK-maten. 30 = 65, 32 = 70, 34 = 75, etc. Bron van afbeelding: https://nl.wikipedia.org/wiki/Behamaat

Zie je hoe de grootte van de borsten van UK 30F (EU 65G) net zo groot zijn als die van UK 38D (EU 85D)? De borsten zijn even groot, maar de cupmaat is verschillend. We moeten dus stoppen met slechts denken in cupmaten en onszelf opmeten.

Overigens raad ik het af om je in de winkel te laten opmeten, aangezien ze meten met je BH aan en vaak ook maar een paar aspecten opmeten. Nogmaals, zie deze pagina over hoe je jezelf kunt opmeten.

Als je een afwijkende maat hebt en je in normale winkels geen BH’s kunt vinden, raad ik aan om even op asos.com te kijken.

Veel geluk op je BH-avontuur!

Mijn naam is Emma, geboren en getogen in Groningen (en ook een beetje in Japan, waar ik een tijd op de middelbare school heb gezeten. 日本語OK!). Ik heb emmahelmi.nl opgericht omdat ik graag mijn ideeën deel en anderen help.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *