Red onze planeet
Lifestyle

Jouw ecologische voetafdruk berekenen; zoveel aardes heb jij nodig!

Vandaag vertelde een vriendin me dat wanneer iedereen zoals haar zou leven, we 2.2 planeet aardes nodig hadden. Toen ik vroeg om meer context om deze in het wild geschoten opmerking te kunnen plaatsen, stuurde ze me een link door. “Calculate your Ecological Footprint and personal Overshoot Day”, oftwel, via deze website kun je je ecologische voetafdruk en persoonlijke “vernieuwingsdag” berekenen. Dit ben ik snel gaan doen.

Wat houdt dit nou eigenlijk in?

Er is maar één aarde (ja, echt). Zoals we op dit moment met de aarde om gaan, is dit niet genoeg om door te blijven gaan met leven zoals we dit nu doen. Onze grondstoffen raken op. Zelfs de vernieuwbare grondstoffen staan niet 1, 2, 3 opnieuw voor ons klaar. Dit vergeten we nog weleens. Denk hierbij aan bomen, die jaren en jaren moeten groeien. Wanneer alles op is er vernieuwd moet worden, heet dit de “overshoot day / vernieuwingsdag”.

We leven in een weggooi cultuur. We gebruiken enorm veel grondstoffen om maar te blijven produceren, te consumeren en dit vervolgens weer weg te gooien. En wat we weggooien wordt lang niet altijd gerecycled (omdat we bijvoorbeeld vaak zelf niet goed recyclen, of omdat we van de gemeente de kans niet krijgen om bepaalde dingen te recyclen).

Als de grondstoffen op zijn, zijn ze op.

Nederland scoort bijna 5 aardes

Op de website Foot Print Network website kun je je eigen ecologische voetafdruk berekenen, maar er is ook veel algemene data te vinden. Hier ben ik even ingedoken… De gemiddelde Nederlander heeft een Ecologische Voetafdruk (gelijkstaand aan “hoeveelheid aardes”) van wel 4,83!

de ecologische voetafdruk van Nederland

Tijd voor verandering…

Tips om je ecologische voetafdruk te verminderen

  • Eet zo min mogelijk dierlijke producten.
  • Probeer zo Zero Waste mogelijk te leven. Bekijk ook het artikel ‘Zero Waste tips voor beginners‘.
  • Zorg dat je alles goed recyclet.
  • Check of je energieleverancier groene stroom levert.
  • Wees bewust van je gebruik van stroom en gas (kachel graadje lager, iets korter douchen, lampen uit als je weg gaat).

Heb jij je ecologische voetafdruk al berekend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *