sociale media drugs
Health

Is sociale media jouw drug?

Sociale media is volgens onderzoek verslavend en heeft vaak een slechte invloed op de mentale gezondheid, vooral bij jongeren. Hoewel mensen met deze kennis in het achterhoofd steeds vaker “sociale media pauzes” inlassen, of een van hun accounts verwijderen, kruipen de meesten na een tijdje toch terug naar hun sociale media accounts. Is sociale media écht verslavend?

Sociale media verslavend
Pin & deel of bewaar voor later

Shotje dopamine

Seks, sporten of lekker eten. Óf een vind-ik-leuk’je, hartje of een reactie op je bericht. Dit alles geeft je een shot dopamine: een neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen. Dit stofje wordt aangemaakt om jezelf te belonen voor dingen die volgens de hersenen belangrijk zijn om als mensheid te overleven. Dat voortplanting, beweging en voeding belangrijk is klinkt logisch, maar ook sociale media wordt door je hersenen dus ervaren als iets wat beloond moet worden.

Complimentjes om te overleven

We zijn sociale dieren en houden van complimenten, oftewel sociale goedkeuring. Van sociale goedkeuring zijn we als mens afhankelijk; het helpt ons met overleven! Complimenten zorgen er dus ook voor dat er dopamine vrijkomt. Sociale media is ontworpen om hierop in te spelen. Zolang jij vaak sociaal wordt beloond door het krijgen van bijvoorbeeld likes, wil je waarschijnlijk de app blijven gebruiken. Want de sociale goedkeuring (het complimentje “hé, ik vind je post leuk!”) die de like met zich meebrengt, geeft aan dat je wat goed hebt gedaan – tijd voor een shotje dopamine. Proost, brein!

Sociale media doet meer met je dan de meesten denken. Hoe onschuldig het plaatsen van je laatste vakantiefoto ook lijkt; zodra je reacties en likes langzaam binnenstromen, zo ook de dopamine. Voor je het weet plaats je weer een foto, weer een, en daarna nog een paar. Post je een tijdje niet? Dan komt die drang al snel weer naar boven. Herken jij jezelf hierin?

Lees ook: Wat te doen tegen verveling in je eentje?

Mijn naam is Emma, geboren en getogen in Groningen (en ook een beetje in Japan, waar ik een tijd op de middelbare school heb gezeten. 日本語OK!). Ik heb emmahelmi.nl opgericht omdat ik graag mijn ideeën deel en anderen help.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *