zo studeer je effectief
Lifestyle

Hoe studeer je effectief? 6 tips!

Je herkent het vast wel. Je hebt van je studie een groot tentamen gepland staan en je weet dat je eigenlijk al weken geleden had moeten beginnen met het stampen van de leerstof. Toch begin je vaak uiteindelijk drie weken van tevoren (of twee weken, of -nou ja, vooruit- één week) met het leren van de stof. Tot laat in de avond vlak voor het tentamen ben je nog bezig.

Je hebt het vast al wel vaker gehoord -op de middelbare of het hoge onderwijs- dat last minute beginnen met leren helemaal niet effectief is. Dit komt ook steeds meer uit onderzoeken naar voren. Als je gaat stampen, onthoud je de stof namelijk maar voor korte tijd. En dat is zonde van al die ingestoken uren! Maar hoe studeer je dan wel effectief? Geen zorgen, hieronder deel ik een paar tips met je om effectief te studeren en te zorgen dat jij zelfs maanden na je tentamen de stof nog kan dromen! 😉 

Zo studeer je effectief:

1. Uitstelgedrag uit de weg gaan

Het begint vaak al met het tijd en zin maken voor het studeren. Vaak doe je liever hele andere dingen met je tijd. Maar spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je even 10 minuten gaat zitten met je studieboeken. Vaak werkt dit, doordat als je eenmaal zit, je vaker toch wel langer doorgaat.

Spreek ook met jezelf af dat je na een bepaalde tijd even pauze neemt en doe hierin iets leuks wat je afleidt, zoals het kijken van een filmpje op Youtube of het wandelen van een rondje in de buurt. Wees wel streng op jezelf en zorg dat je na een bepaalde tijd weer terugkeert naar de studieboeken.

Het is heel handig om je dag in de ochtend, of de avond van tevoren, te plannen. Zo heb je meteen een duidelijk plan! Doe dit het liefste in een agenda (een dagagenda is hierbij het makkelijkst; je hebt dan lekker veel ruimte!). In een eerder artikel praat Emma over haar favoriete aankopen van 2020 tot nu toe. Zij gebruikt de dagagenda van Moleskine.

De binnenkant van de dagagenda van Moleskine. Één pagina per dag.

2. Maak aantekeningen tijdens de les

Een goed begin is het halve werk! Probeer tijdens de les de belangrijkste punten op te schrijven, zodat je zelf een goed overzicht krijgt van wat er besproken is. Tijdens de les worden vaak de belangrijkste zaken besproken, welke ook op het tentamen terugkomen. Extra handig om hierbij aantekeningen te maken, dus.

Deze schriften en notitieblokken maken aantekeningen maken leuker!:

3. Waar studeer jij het best?

Zoek een plek waar jij je goed kunt concentreren en waar je weinig afleiding hebt. Dit kan bijvoorbeeld aan je bureau. Zelf raad ik je af te studeren op bijvoorbeeld de bank of op bed. Deze gebruik je al als ontspanning voor na het studeren. Wat soms ook werkt is om van omgeving te veranderen. Ga bijvoorbeeld eens naar een studiecentrum op je school of naar de bibliotheek. Dit zijn vaak rustige omgevingen met weinig afleiding. Je zult zien dat wanneer je een keer een middagje hier studeert, je veel gedaan krijgt!

4. Overhoor jezelf of laat je overhoren door studiegenoten

Je weet pas of je de stof goed begrijpt wanneer je jezelf gaat overhoren. Leg je boek weg en stel jezelf vragen over de stof. Kun je de antwoorden direct benoemen? Vaak helpt het ook om je door iemand anders te laten overhoren.


En ken je WRTS nog van de middelbare school? Dit is natuurlijk niet handig wanneer je hele boeken uit je hoofd moet leren, maar voor simpele feitjes is dit toch een heel handig programma. Ook slim voor wanneer je bijvoorbeeld veel jaartallen moet onthouden. Werkt WRTS niet voor jouw stof? Probeer dan Anki. Anki heeft meer mogelijkheden dan WRTS, maar is wel wat moeilijker om onder de knie te krijgen.

5. Maak een goede samenvatting 

Wat bij mij altijd goed geholpen heeft bij het studeren was het maken van een goede samenvatting. Hiermee dwing je jezelf ook om de hoofdzaken te onderscheiden van de bijzaken. Je kunt namelijk niet het hele boek overschrijven ;). Door de leerstof op te schrijven, wordt het ook nog eens beter in je brein opgeslagen dan wanneer je het alleen leest.

Tip: gebruik de gratis website Mindmeister om woordspinnen te maken om je leerstof overzichtelijk te houden.

6. Werk met kleine doelen

Soms kan het overweldigend zijn als je ziet hoeveel je moet leren. Je kan hierdoor snel het overzicht kwijtraken. Probeer daarom te werken in kleine doelen. In plaats van dat je een half boek in één middag leert, probeer elk uur of elke dag een hoofdstuk te doen. Zo verdeel je het leerwerk over de dagen en raak je minder snel overweldigd door de hoeveelheid. Als je je doel behaald hebt, beloon jezelf dan ook. Bijvoorbeeld door het nemen van een lekkere smoothie of het kijken van een aflevering van je favoriete serie op Netflix. Schrijf dit ook in je planning!

Dus… ga even een kwartiertje en maak een planning: hoe ga jij je voorbereiden op je tentamen(s)? Enne… op tijd beginnen he 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *