no poo methode
Kleding & Beauty

De no poo methode

De no poo methode voor prachtig, altijd schone haren. No poo is een wat misleidende naam, maar geen zorgen, de wc is geen verboden terrein (je zou maar moeten kiezen tussen mooie haren en eindeloze constipatie…). De no poo methode geeft je dus vetvrije, mooie haren. Maar wat is deze methode nou precies?

Wat is de no poo methode?

De no poo methode houdt in dat je in plaats van shampoo alleen water of natuurlijke producten gebruikt, zoals appelazijn (hier schrijf ik binnenkort nog een stuk over!). NO (sham)POO, dus.

Je vraagt jezelf misschien af: ‘Emma, waarom zou ik stoppen met het wassen van mijn haren en deze vrijwillig veranderen in spaghetti Aglio et Oilo?!’

Nou…

Simpelweg omdat de reden dat je haren vet zijn is OMDAT je shampoo gebruikt. De agressieve ingrediënten in de meeste shampoos verwijderen alle natuurlijke oliën van je haren en hoofdhuid. Van deze ‘uitdroging’ schiet je hoofdhuid in de stress en begint deze snel weer olie te produceren. Het resultaat? Vette haren.

Ik wist al een tijdje over het bestaan van de no poo methode. Mijn vriend doet dit namelijk al járen (hier kwam ik achter toen ik hem, omdat ik nooit shampoo in z’n douche zag, een keer vroeg “zeg.. was jij je haren met bodywash of zo?” , en hij mij vertelde dat hij gewoon water gebruikte. Ik schrok me de pleuris. Zijn haren zijn namelijk altijd glanzend schoon en ik wist niet dat dit mogelijk was zonder shampoo. Mooi wel dus!)

Hoe begin je met no poo?

In principe is de no poo methode simpel: stop met het gebruiken van shampoo. Maar, als je gewend bent om elke dag je haren te wassen is opeens shampoo opgeven een tikje moeilijker dan als je gewend bent je haren één keer per week te wassen. Als je begint, laat de shampoo dan af en toe gewoon even staan. Ga van elke dag naar twee keer per week, daarna naar één keer per week, daarna naar één keer per twee weken.. En ga zo maar door!

no poo methode

Vette haren tijdens no poo – wat te doen?!

Zoals ik al zei, zijn je haren in de eerste weken vettig. Hieronder vind je wat tips wat je hier tegen kunt doen, zonder naar de shampoo te grijpen:

  • Zorg dat wanneer je doucht op een shampooloze dag je je haren goed nat maakt en je je hoofdhuid en haren met je handen scrubt zoals je ook zou doen als je wél shampoo in je haren had. Een water-only wash!
  • Borstel je haren regelmatig met een borstel van zwijnenhaar om de opbouw van oliën weg te halen bij je hoofdhuid en te verdelen over al je haren.
  • Gebruik een natuurlijke vervanger van shampoo gebruiken, zoals appelazijn. Appelazijn maakt je haren ook nog eens heerlijk zacht!
  • Doe je haren in een vlecht, of vlecht ze in als je dit kunt. In de eerste weken van mijn no poo avontuur had ik elke dag mijn haren ingevlochten. Zo zit het niet in je gezicht en ziet het er een heel stuk minder vet uit. Win-win, dus!

Waarom de no poo methode in plaats van shampoo?

  • Geen vette haren meer
  • Voller en levendiger haar
  • Geen rare stoffen meer op je haren en hoofdhuid
  • Goed voor je portemonnee
  • Goed voor het milieu
  • Lekker makkelijk!

Zelf ga ik richting no-poo, maar ben ik nu een ‘low-poo’er’ (wat blijft de term ook leuk). Ik ben al zo’n drie maanden bezig en op dit moment was ik mijn haar eens in de twee á drie weken. Dan begint het toch weer vervelend vet te worden. Maar, denkend aan het feit dat ik eerst om de dag mijn haren móést wassen om een olijfolie-effect te vermijden, ben ik al een heel eind gekomen! Hoe vaak was jij je haren?

Mijn naam is Emma, geboren en getogen in Groningen (en ook een beetje in Japan, waar ik een tijd op de middelbare school heb gezeten. 日本語OK!). Ik heb emmahelmi.nl opgericht omdat ik graag mijn ideeën deel en anderen help.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *