zonnen
Welzijn

Bruin zonder zon: zo krijg je een kleurtje zonder te zonnen

Nu het weer warmer begint te worden en je je korte broeken weer uit de kast trekt, verlang je vast ook naar een bruin kleurtje. Helaas is zonnen slecht voor ons. Maar hoe krijg je dan mooi bruin zonder zon? Met zelfbruiners!

Wat zijn zelfbruiners?

Zelfbruiners komen vaak in lotion- of druppel-vorm. Ze kleuren de bovenste laag van je huid, omdat het hoofdingrediënt van zelfbruiners (DHA, een soort suiker), reageert met je dode huidcellen en deze bruin kleurt. Meer hierover is hier te lezen. Het blijft meestal ongeveer een week zitten.

Welke zelfbruiners zijn goed?

De kleur van zelfbruiners ligt aan de hoeveelheid DHA. Vaak staat op de verpakking vermeld of een zelfbruiner geschikt is voor de lichte, medium of donkere huid. Zo kun je inschatten hoe donker het product zal uitvallen. Verder kun je kijken naar de overige ingrediënten: zit er veel parfum in (afrader), hydraterende ingrediënten (aanrader), etc. Een goede manier om de ingrediënten van cosmetische producten te checken, is de website CosDNA.

Wat gebruik ik?

Een paar maanden geleden kwam ik er pas achter dat zelfbruiners bestonden. Al die tijd ben ik een melkfles geweest. Ik ben zó blij dat ik op het pad van zelfbruiners terecht ben gekomen! Voor mijn lichaam gebruik ik de Summer Bronze Bodylotion van de Kruidvat. Goedkoop (2,99 euro) en hij werkt prima. Deze bodylotion gebruik ik zo’n twee keer per week.

Voor mijn gezicht ben ik wat duurder uit. Aangezien ik een acne-gevoelige huid én een gevoelige huid heb, ben ik altijd extra voorzichtig met het introduceren van nieuwe producten op mijn gezicht. Na veel goede dingen gelezen te hebben, heb ik uiteindelijk gekozen voor de Addition Concentré Eclat Zelfbruiner. Hiervan mix ik één á twee druppels bij mijn dagcrème (om de dag). Deze is wat aan de dure kant, maar je doet er wel heel lang mee. Als jouw huid makkelijker is dan die van mij, kun je natuurlijk wel experimenteren met goedkopere alternatieven.

Met deze twee zelfbruiners blijf ik bruin zonder zon!

Mijn naam is Emma, geboren en getogen in Groningen (en ook een beetje in Japan, waar ik een tijd op de middelbare school heb gezeten. 日本語OK!). Ik heb emmahelmi.nl opgericht omdat ik graag mijn ideeën deel en anderen help.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *