appel-azijn-huid-en-haar
Fashion & Beauty,  Haarverzorging

Appelazijn voor huid en haar? Vooral doen!

Je hoort steeds vaker geluiden dat appelazijn een wondermiddel schijnt te zijn voor je huid en haar en dat het gebruik ervan allemaal positieve effecten heeft.

Ik was benieuwd naar wat nu precies allemaal waar was van de positieve effecten en besloot op onderzoek uit te gaan. Is appelazijn voor je huid en haar echt gezond?

Ik besloot om bij het begin te beginnen.

Wat is appelazijn?

Appelazijn, appelciderazijn of appelcider. Het zijn blijkbaar allemaal benamingen van dezelfde sap die uit appels wordt gehaald.

Bij de naam appelcider moest ik eigenlijk meteen aan appelsap denken, maar dat is het dus net niet.

Aangezien het hier om azijn gaat, heeft het een hoge zuurgraad. Bepaald niet hetzelfde als een mierzoet appelsapje! Het is ondanks dat wel gewoon goed drinkbaar en wordt dus gebruikt voor meer dan alleen huid en haar.

Appelazijn ontstaat door het sap van de appels te laten gisten en er vervolgens lucht bij te laten. Het sap verandert daardoor van appelsap naar wijn en vervolgens naar zuur, oftewel azijn.

Nou, genoeg over wat appelazijn nu precies is. Wat we natuurlijk eigenlijk echt willen weten: Waarom is appelazijn nou zo goed voor je huid en haar?!

De gezondheidseffecten van appelazijn voor huid en haar

Zoals gezegd zijn er genoeg redenen om appelazijn op de een of andere manier te gebruiken vanwege de gezondheidseffecten voor het hele lichaam. Ik focus me hier voor nu even op wat appelazijn doet voor je huid en wat appelazijn voor effect heeft op je haren.

Overigens kun je appelazijn gewoon in de supermarkt of bij gezondheidswinkels kopen en maakt het soort appelazijn dat je koopt vrij weinig uit. Sommigen zweren bij rauwe appelazijn.

Appelazijn huid

Op je huid verwijdert het dode huidcellen. Dit gaat ouderdomsvlekken tegen en geeft je huid een glanzende en jeugdige uitstraling. Bovendien bestrijdt het acne en puistje.

Let er daarbij wel op dat je het appelazijn goed verdunt (1 eetlepel azijn + 125 ml water) en alleen ’s nachts gebruikt. Onverdund is het namelijk te sterk voor je huid en ook zonlicht heeft er geen goed effect op. Gebruik appelazijn voor je huid dus met mate.

Om appelazijn te gebruiken, doe je een beetje van het appelazijn-water mengsel op een (herbruikbaar)wattenschijfje en wrijf je voorzichtig over je huid. Je hoeft het mengsel niet af te spoelen. Zelf raad ik aan om het als toner te gebruiken: dus nadat je je gezicht hebt gewassen en voordat je je nachtcrème opdoet.

Door dit op de juiste manier te doen kan je huid er jaren jonger uitzien!

Appelazijn haar

Daarnaast is appelazijn ook voor je haar een uitstekend middel. In het blogartikel ‘de no poo methode’ gaf ik aan dat je appelazijn kunt gebruiken als vervanging voor shampoo. Appelazijn reinigt je haren (verdun het wel met water), maakt je haar glanzend en zorgt voor iets meer volume dan je gewend bent. Dit komt doordat het de haarwortels sterker maakt en daarmee je haargroei stimuleert.

Net als voor je huid moet je een eetlepel appelazijn mengen met 125 milliliter water voor het beste effect. Zelf doe ik het mengsel in een herbruikbaar reisflesje.

Hopelijk heb jij dit goedkope wonderproduct al in de kast staan. Waar gebruik jij appelazijn allemaal voor?

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *