Welzijn

Acne gevoelige huid routine: do’s en dont’s! + mijn routine

Velen krijgen acne in de tienerjaren en bij sommigen blijft dit zelfs rondspoken tot ver ná hun tienerjaren! Hier steek ik even mijn hand op. Gelukkig heb ik ondertussen een routine gevonden die voor mij werkt. Beste acne-gevoelige vrienden, dit artikel met mijn acne gevoelige huid routine is speciaal voor jullie.

Ten eerst even een kleine disclaimer: iedereens huid is anders. Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor jou.

Stop hiermee:

Als mede acne-gevoelige heb je vast de volgende zondes weleens beoefent:

  • Het reinigen van je gezicht met een uitdrogende reiniger speciaal voor acne
  • Het niet gebruiken van een vochtinbrengende crème
  • DIY huidverzorging
  • Make-up doekjes / gezichtsdoekjes
  • Toner om de laatste restjes make-up te verwijderen
  • Fysieke scrubs

Ik heb zo’n gevoel dat we allemaal wel door zo’n fase zijn gegaan. Ik in ieder geval wel. Er was een tijd dat ik mijn gezicht waste met een scrub-reiniger speciaal voor acne. Daarnaast sloeg ik vaak mijn vochtinbrengende crème over. Ook heb ik weleens citroensap op mij gezicht gesmeerd. Terugkijkend behoorde dit allemaal niet thuis in een acne gevoelige huid routine… of elke routine, als je het mij vraagt.

Doe. dit. niet. Nu is het moment om te zeggen: “jij springt dan wel van die brug, maar ik blijf lekker hier staan.”

Waarom geen uitdrogende reiniger gebruiken bij acne?

Het reinigen van je gezicht met een uitdrogende reiniger kan ervoor zorgen dat je huid juist meer talg gaat produceren, waardoor je acne dus toeneemt.

Zorg dat je een reiniger gebruikt die je gezicht niet uitdroogt. De reinigers van CeraVe reinigen je huid voorzichtig en zijn heel goedkoop. Maar ook het merk Simple, te koop bij o.a. Kruidvat, heeft vaak goede reinigers.

Waarom is een crème ook nodig bij acne?

De reden die ik hierboven heb genoemd, is eigenlijk vergelijkbaar met waarom een vochtinbrengende crème belangrijk is: het geeft je huid vocht, wat ervoor zorgt dat je huid geen extra talg gaat produceren om je huid soepel en “gehydrateerd” te houden. Een goed iets om je te realiseren is dat een acne-huid vaak het gevolg is van een vochtarme huid. Het verbannen van uitdrogende producten en het toevoegen van een goede crème zou je probleem dus al op kunnen lossen.

De volgende twee producten zou je kunnen proberen:

Kruidvat Originals Dag- en Nachtcrème. Deze crème heb ik een tijd lang geprobeerd, en ik vind het een fijne crème. Het maakt mijn acne niet erger (wat helaas bij mij vaak wél het geval is). Wel is deze crème vrij licht. Voor de één is dit misschien juist een groot voordeel, maar zelf had ik iets meer hydratatie nodig. Wel kun je natuurlijk als nachtcrème (wat vaak een zwaardere crème is) een andere crème gebruiken!

CeraVe creme

Een andere goede crème zijn crèmes van CeraVe. Mijn eigen huid reageert hier niet goed op, maar als je online zoekt lees je vooral goede dingen. Meer over CeraVe crème en mijn huid lees je hier. Dit merk bevat vaak goede, simpele ingrediënten en is goedkoop. Zeker het proberen waard! Misschien wordt jouw huid van de crème wél gelukkig. Overigens gebruik ik nog wel een reiniger van dit merk waar mijn huid van smult!

Scroll snel naar mijn routine en zie welke crème ik het laatste half jaar zonder problemen gebruik.

Waarom is DIY huidverzorging slecht?

Dat DIY huidverzorging in dit rijtje staat, verbaast je misschien. In andere artikelen van mij kun je zien dat ik best wel fan ben van “natuurlijke” dingen. Maar bij huidverzorging is het anders: simpelweg omdat er vitamine c in een citroen zit, betekent niet dat je dit sap op je gezicht moet smeren. Huidverzorgingsproducten zijn in principe zo samengesteld dat ze de juiste hoeveelheden werkzame stoffen bevatten om zo irritatie te voorkomen. Natuurlijk zijn er bepaalde DIY trucjes die geen schade aanrichten en je huid gaat heus niet van alles kapot, maar wees voorzichtig en vertrouw er niet op dat je met DIY-huidverzorging alleen je huidproblemen kan verhelpen. Vrijwel alles wat je uit DIY-huidverzorging kunt halen, kun je met minder risico halen uit professioneel samengestelde huidverzorgingsproducten.

Komkommers op je ogen leggen kun je wat mij betreft wel gewoon doen…

Make-up doekjes / gezichtsdoekjes

herbruikbare wattenschijfjes
Tijdmachine: hier was ik nog blond!

Make-up doekjes, of gezichtsdoekjes, zijn vrij populair. Het is een snelle manier om je make-up te verwijderen en je gezicht te reinigen, zou je zeggen, maar … Leg. Die. Gezichtsdoekjes. neer.

Ze verwijderen je make-up niet goed en beschadigen snel je huid door de vaak ruwe textuur van de doekjes en bewegingen die je moet maken om alles van je gezicht te krijgen. Kies in plaats daarvan voor een reinigingsolie of micellair water. De olie masseer je zacht in op een droog gezicht, spoel je daarna af met water en daarna reinig je je gezicht met je reiniger. Voor miceallair water kun je een watje gebruiken (tip: gebruik herbruikbare watjes) of kun je het net als met de olie eerst op je handen doen en het daarna licht inmasseren. Spoel ook dit af en gebruik hierna je reiniger.

Toner om de laatste resten make-up te verwijderen

Bij velen staat toner bekend als een product om de laatste restjes van je make-up te verwijderen, zodat je gezicht écht schoon in. Hier ben ik zelf ook schuldig aan geweest. Maar ik moet het je toch echt vertellen: als er nog make-up van je gezicht afkomt tijdens het gebruik van je toner, dan is je reinigingsroutine niet goed.

Een toner werd vroeger gebruikt om weer vocht in te brengen in je huid, aangezien reinigingsproducten vroeger heel uitdrogend waren. Tegenwoordig worden toners meer gebruikt om iets extra’s aan je routine toe te voegen. Een soort serum-light! Hoe dan ook, het is dus géén extra reinigingsstap en is ook geen must.

Fysieke scrubs

Dat mijn eerste “echte” gezichtsreiniger een acne-scrub was, wil ik nu niet meer over nadenken. Hoe mijn huid moet hebben geleden!

Je hebt in principe twee manieren om dode huidcellen van je huid te halen, fysieke scrubs en chemische exfolianten. Fysieke scrubs zijn scrubs met kleine harde stukjes die je zelf over je gezicht moet heen wrijven om zo de dode huid van je gezicht te scrubben. Dit kan je huid erg irriteren. Met een chemische exfoliant hoef je niet te wrijven en dit is daarom vaak veel beter voor je huid. Nu klinkt “chemisch” misschien wat eng, maar dat is het niet.

Een populaire chemische exfoliant is de Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant van Paula’s Choice. Dit kan worden gebruikt als een toner, dus na het reinigen van je gezicht en voor het aanbrengen van crème. Zelf heb ik deze nog niet getest, maar ik lees veel positieve dingen. De exfoliant die ik zelf gebruik, is de AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution Gezichtspeeling van The Ordinary. Dit is een soort masker dat je twee keer per week 10 minuten laat zitten en dan van je gezicht af wast.

De basics van huidverzorging

Het maakt niet uit wat voor huidtype je hebt, deze drie dingen vormen de basis van een goede huidverzorging routine:

Wat voor producten je hiervoor kiest en wat je er nog aan toevoegt, ligt aan je huidtype.

Als je make-up draagt, is het belangrijk om dit voorafgaand aan de bovenstaande routine te verwijderen. Doe dit met:

  • Een reinigingsolie, of;
  • Micellair water

Mijn acne gevoelige huid routine

Ik heb een acne-gevoelige huid sinds mijn 15e, gok ik zo. Niks leek te helpen (maar nu ik terugkijk, deed ik dan ook ALLES FOUT). Maar nu ik ouder (en wijzer?) ben en daadwerkelijk wat onderzoek heb gedaan, heb ik het toch wat beter onder de knie. Eindelijk!

Mijn ochtend-routine:

Mijn avond-routine:

Mijn avond-routine is vrijwel hetzelfde als mijn ochtendroutine. Ik hou het graag simpel, maar focus in de avond meet op het “helpen” van mijn huid. In de ochtend focus ik meer op beschermen.

Een kleine tijd geleden heb ik een paar leuke “Skincare YouTubers” ontdekt. Ik raad aan om wat video’s van hen te kijken, daar heb ik ook van geleerd! Had ik ze maar eerder ontdekt…

Hyram, James Welsh, Mixed Makeup

Hoe ziet jouw routine er nu uit en wat zijn jouw favoriete producten?

Mijn naam is Emma, geboren en getogen in Groningen (en ook een beetje in Japan, waar ik een tijd op de middelbare school heb gezeten. 日本語OK!). Ik heb emmahelmi.nl opgericht omdat ik graag mijn ideeën deel en anderen help.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *