Hoe schrijf je een goed blogartikel?

Het schrijven van een blogartikel klinkt makkelijk. Je bedenkt een onderwerp en schrijft hierover. Zo gepiept, toch? Toch is niet elk blogartikel een goed blogartikel. Hoe schrijf je een goed blogartikel? Wij leggen het je uit.

Bepaal waar je over wilt schrijven

Bedenk waar je over wilt schrijven. Zorg bij voorkeur dat het iets is wat je interesseert en graag wilt delen. Dan gaat het schrijven makkelijker! Bepaal ook vast je titel. Geen zorgen, deze kun je later nog veranderen!

Maak een plan

Top, je hebt je onderwerp gekozen! Nu is het tijd om een plan te maken. Moet dit altijd? Nee, maar het is wel aan te raden. Zo heb je voor jezelf snel op een rijtje wat je precies wilt vertellen met je blogartikel. Dit zorgt ervoor dat het schrijven uiteindelijk vlotter verloopt.

Als voorbeeld nemen we het artikel “Stilstaan bij: rozenbottelolie“. De opbouw van dit artikel is als volgt:

 • Introductie (prikkelt de lezer om verder te lezen)
 • Wat doet rozenbottelolie voor je huid? (hoofdonderwerp)
 • Wat is de beste rozenbottelolie? + Hoe gebruik je het? (helpt de lezer verder)
 • Mijn ervaring met deze olie (review/bewijsmateriaal/eigen ervaring delen)
 • Afsluiting

Dit is een mooie basis om aan te houden. Eerst prikkel je de lezer om verder te lezen met een grappige of interessante introductie, waarna je begint met het artikel. Hier behandel je het hoofdonderwerp en mogelijke deelonderwerpen. Probeer zo diep mogelijk op het onderwerp in te gaan en de lezer zo veel mogelijk informatie te geven. Als de bezoeker de informatie die hij zoekt niet in jouw blogartikel kan vinden, verlaat hij vrijwel meteen jouw blogartikel en zoekt hij op het internet naar een completer artikel. De onderwerpen in het artikel hierboven, behandelt de volgende vragen:

 • Wat is rozenbottelolie?
 • Voor wie is rozenbottelolie? / Wanneer gebruik je rozenbottelolie?
 • Wat doet rozenbottelolie voor je huid? / Waarom moet je rozenbottelolie gebruiken?
 • Wat is de beste rozenbottelolie?
 • Waar kan ik rozenbottelolie kopen?
 • Hoe gebruik je rozenbottelolie?

Het is handig om zelf zo’n lijstje voor jezelf te maken. Hou de woorden: hoe, wat, waarom, wanneer en waar aan en bedenk welke vragen de lezer zou kunnen hebben. Neem dit mee wanneer je je artikel gaat schrijven.

Zorg ook dat je van tevoren goed onderzoek doet. Struin het internet af en kijk wat je vindt. Vergeet niet dat kopiëren en plakken en no-go is! Als je iets wilt overnemen, gebruik dan je eigen woorden of verwijs naar het artikel waar je de informatie vandaan hebt.

Een blogartikel moet minimaal 250 woorden hebben (anders kan Google ze niet goed indexeren), maar streef ernaar om minimaal 500 woorden te schrijven.

blogartikel schrijven tips

Schrijf!

Nu is het tijd om écht te beginnen met typen! Knoop je plan maar aan elkaar en schrijf dat blogartikel! Probeer zoveel mogelijk in één keer te schrijven. Dan zit je nog ‘in the flow‘ en blijf je meer gefocust op het onderwerp.

Hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker het wordt. Wees dus niet bang om vast te lopen of fouten te maken. Schrijf je een artikel voor emmahelmi.nl? Geen stress! Wij checken je artikel en optimaliseren hem voor de website. Wil je graag feedback ontvangen op je artikel? Vermeld dit dan als je een artikel naar ons opstuurt.

Afbeeldingen

Afbeeldingen spelen een grote rol in blogartikelen. Ze zorgen dat lezers door blijven lezen en maken het artikel stukken leuker (een boek zonder plaatjes? Bah! Grapje natuurlijk, maar die ‘kindse blijdschap’ die je voelt als er in een boek tóch een plaatje staat is goud waard)! Hoe vind je afbeeldingen voor je blogartikel? Niet door ze van Google af te halen, in ieder geval. Dan heb je namelijk de kans dat je aardig wat geld moet betalen. Je afbeeldingen kun je halen van Shutterstock of gratis varianten hiervan, zoals Pexels.

Als je voor emmahelmi.nl een gastblog schrijft, stuur in je mail dan de link van de afbeelding mee. Niks meesturen kan ook, dan zoeken wij passende afbeeldingen.

Laatste aanpassingen

Je artikel is geschreven, maar af is het nog niet. Eerst moet je nog wat laatste aanpassingen uitvoeren. Gooi een spellingchecker over je document, lees alles nog eens door en verander nog wat zinnen tot je tevreden bent met je tekst. Denk je dat je klaar bent? Publiceer hem dan (of stuur hem naar ons op om hem op emmahelmi.nl gepubliceerd te krijgen). En geen zorgen, je kunt later altijd nog aanpassingen maken.

Waar schrijf je jouw volgende blogartikel over?

Ook leuk voor jou:

Geef een reactie

Sluit Menu