Dit heb je nodig voor het nieuwe studiejaar

Helaas, binnenkort is je heerlijke vakantie weer voorbij en gaat het echte leven verder! Het is weer zover: het nieuwe schooljaar begint bijna. Of je je nou voorbereidt op je nieuwe studie of zwoegend gaat beginnen aan je zoveelste studiejaar: dit heb je nodig om het studeren te overleven!

Hoover en pin voor later!

Een goede laptop

Mijn beste aankoop ooit is mijn MacBook Pro. Ja, duur, ik weet het. Het deed ook pijn aan mijn hart. Toch ben ik zo blij dat ik aan het begin van mijn opleiding een goede laptop heb gekocht die alle zware programma’s aankon die ik voor mijn opleiding moest aanschaffen. Na het vier jaar dagelijks gebruiken van mijn laptop doet hij het nog steeds geweldig! Hiervoor had ik een goedkopere laptop, maar die werd na een jaar al ontiegelijk sloom. Enorm zonde van mijn geld, want ook die laptop heeft me wel een paar honderd euro gekost.

Wat voor laptop je nodig hebt, ligt natuurlijk aan je opleiding en interesses. Gebruik je je laptop alleen voor notities, internet en het typen van verslagen? Dan heb je in principe geen dure laptop nodig, tenzij je in je vrije tijd op dezelfde laptop video’s bewerkt terwijl je op de achtergrond Sims 4 hebt draaien. Doe wat onderzoek via De Laptop Hulp om erachter te komen wat voor laptop bij jou past.

Voor wie een dure laptop nodig heeft, maar geen honderden of zelfs duizenden euro’s in één keer wilt neerleggen voor laptop, raad ik aan om even een kijkje te nemen op smartstudentdeals.nl! Hier kan je namelijk een laptop leasen en betaal je dus een klein bedrag per maand totdat je de laptop niet meer wilt. Natuurlijk kan je ook op marktplaats op zoek gaan naar een tweedehands laptop. Zorg dan wel dat de laptop voldoet aan de eisen die je (of je opleiding) stelt aan de laptop: hoeveel geheugen heb je nodig, hoe krachtig moet hij zijn, etc. Koop geen laptop die niet aan je eisen voldoet omdat hij goedkoop is! Dan moet je binnen no-time weer een nieuwe laptop kopen en ben je toch weer duur uit.

(Leuke) schriften of notitieboeken

Het is ondertussen bijna ouderwets om met een schrift aan te komen in de les. Op mijn opleiding zat bijna iedereen met de laptop voor zich en maakte zo aantekeningen. Niks mis mee, maar persoonlijk steun ik het schrijven met de hand! Deels omdat het is bewezen dat je meer informatie opneemt als je schrijft met de hand dan wanneer je typt, deels omdat ik het verrassend leuk vind om een lege pagina op te vullen, en deels omdat ik ervan houd om lekker te kunnen krabbelen naast mijn teksten. Dat laatste is overigens niet zo handig als je probeert op te letten.

Ik hou enorm van mooie schriften en notitieboeken. Daar kan ik zo gelukkig van worden! Ik hou van schriften met dik papier, zoals die van Moleskin. De dikke pagina’s schrijven heel fijn en de notitieboekjes zijn in veel verschillende groottes en kleuren verkrijgbaar. Ook handig voor een bullet journal (ja, aan deze hype had ik me ook gewijd)!

Overzicht!

Oh, hoe vaak ik in het begin van mijn opleiding wel niet in de stress schoot als ik het overzicht kwijt was: wanneer had ik ook al weer tentamens? Wat moest ik daar eigenlijk voor leren? Wanneer was nou die deadline? Voor welk vak was die deadline ook al weer? Had ik vandaag eigenlijk geen college? Waar was ik eigenlijk? Uiteindelijk heb ik geleerd dat het maken van een overzicht enorm helpt. Maak een overzicht en hou deze bij, ook ná de eerste week!

Een week heeft 168 uren. Als je 8 uur per dag slaapt, hou je 112 uur over. Hoe je deze invult, is (grotendeels) aan jou. Plan je tijd in! In de blogpost ‘5 must-do’s om je dag goed te beginnen’ noem ik deze tip ook; plannen geeft je rust, overzicht en duidelijkheid: “… als je je dag plant betekent het niet dat je geen spontaan persoon meer kan zijn. Je dag plannen houdt in dat je doelen voor jezelf vaststelt en jezelf zo motiveert. Je hoeft dus geen streng rooster vast te knopen aan je dag. Vaak staan delen van onze dagen al vast door bijvoorbeeld werk of school. Het is aan jou wat je met je vrije tijd doet…

In een bullet journal hield ik mijn lesrooster, vakken, deadlines en tentamens bij. Zo kon ik makkelijk zien wanneer ik welke vakken had, welke deadlines en tentamens ik voor deze vakken had en wat ik hiervoor moest doen. Super handig én ik kon er mijn creativiteit in kwijt! Wie geen zin heeft om een heel bullet journal vorm te moeten geven, is natuurlijk een simpele agenda ook een goede oplossing.

bullet journal planner

Ook leuk voor jou:

Geef een reactie

Sluit Menu